Regaty na liściach sałaty, myszki z sera, bałwanki na słodko i słono- naucz się przyrządzać te cuda tak, jak uczyła się z tej książki Twoja Mama. Zapraszamy do wspólnej zabawy!
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Święta Bożego Narodzenia to najpiękniejszy czas w całym roku. Dzięki książce dzieci dowiedzą się, na czym polega magia tych wyjątkowych Świąt na całym świecie. Znajdą w niej opisy bożonarodzeniowych zwyczajów z różnych krajów, ciekawostki i świąteczne opowieści o Mikołaju i jego pomocnikach.Uzupełnieniem jest druga książka z serii: Magia Świąt. Polskie zwyczaje, kolędy, opowieści, o świętach Bożego Narodzenia obchodzonych w Polsce.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Dzieci przejmują kuchnię!Książka kucharska, która ułatwi wszystkim rodzicom, dziadkom i opiekunom gotowanie z maluchami w wieku od 1 do 4 lat.Wszystko w tej książce jest przyjazne małym dzieciom i minimalizuje potrzebę interwencji dorosłych - nie ma rozgrzanych płyt kuchennych, ostrych noży ani surowego mięsa. Starannie dobrane przepisy dają dzieciom możliwość robienia tego, co kochają: ugniatania, sortowania, mieszania i nalewania."Małe rączki w kuchni" to opisane krok po kroku 60 przepisów idealnych dla całej rodziny. Znajdziecie tu także informacje o alergiach pokarmowych, rady dla rodziców niejadków i mnóstwo pomysłów na rozwiązywanie typowych problemów. Książka jest pełna prostych i pysznych dań, z których samodzielnego przygotowania będzie dumne każde dziecko.Annabel Woolmer jest mamą dwójki dzieci, która zainteresowała się gotowaniem pewnego deszczowego popołudnia, kiedy próbowała zabawić swoje 13-miesięczne dziecko. Od tamtej pory gotowała regularnie z obojgiem dzieci i wieloma innymi maluchami. Sfrustrowana brakiem odpowiednich przepisów dla małych dzieci, Annabel postanowiła napisać własną książkę, skupiając się na radosnej zabawie i odkrywaniu przez dzieci prawdziwego jedzenia.
PRZEZNACZ.:
Dla dzieci w wieku 1-4.
UWAGI:
Tytuł oryginału: The tickle fingers toddler cookbook, 2016.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Biblioteka w StojadłachMARC21
Matka wegetarianka i jej dziecko : praktyczne wskazówki dotyczące stosowania wegetariańskiej diety podczas ciąży, karmienia i w pierwszych latach życia dziecka
AUTOR:
Mueller-Pawlak, Carolin
POZ/ODP:
Carolin i Roman Pawlak ; [przekład Jarosław Kauc].
Według Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego "właściwie zaplanowane diety wegetariańskie, w tym 100-procentowa dieta wegańska, są zdrowe, zapewniają spożycie właściwej ilości składników odżywczych i wykazują korzyści zdrowotne w zakresie profilaktyki i leczenia niektórych chorób. Dobrze zaplanowane diety wegetariańskie są dietami właściwymi dla osób w każdym stadium życia, w tym w okresie ciąży, karmienia piersią, niemowlęcym, dzieciństwa, nastoletnim i dla sportowców". Na kartach tej książki zawarliśmy porady dotyczące planowania diet wegetariańskich w okresie ciąży, niemowlęcym i dziecięcym, a wszystko to w celu uzyskania jak największych korzyści wynikających z tych diet.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Odchudzająca książka kucharska to nie tylko profesjonalny i nowoczesny poradnik kulinarny, ale przede wszystkim przewodnik dla wszystkich, którym nie udało się dotychczas spełnić marzenia o odzyskaniu idealnej sylwetki i pełnego zdrowia. Zamiast tradycyjnych posiłków wybieraj przedstawione w tej książce dania składające się z najcenniejszych produktów diety strukturalnej. Dostarczając minimalnej liczby kalorii, zapewniają one maksymalne dostępne dawki składników odżywczych i substancji przyspieszających przemianę materii. Schudnij bez poczucia głodu, ciesząc się energią i doskonałym samopoczuciem!
Poruszający obraz świata, w którym żywność szmugluje się w trumnach, zarżniętą świnię przebiera się za staruszkę, by uniknąć niemieckiej kontroli, a hitlerowska propaganda tłumaczy wychudzenie Polek dbaniem o figurę. W Polsce w czasie okupacji głód był powszechny, lecz budził w Polakach niesamowite pokłady kreatywności. Pustym brzuchom próbowano zaradzić gotując praktycznie z wszystkiego i przełamując wszelkie żywieniowe opory. Generał Bór-Komorowski zjadł kota w śmietanie i nawet o tym nie wiedział. Aleksandra Zaprutko-Janicka otwiera przed czytelnikiem domowe kuchnie, zaplecza restauracji, zatęchłe spiżarnie, podgląda uliczne targowiska i kryjówki szmuglerów z czasów II wojny światowej. To opowieść o czasach, w których za nielegalne świniobicie można było trafić do Auschwitz, warzywa hodowano w podwórkach kamienic, żołędzie wykorzystywano na kilkanaście sposobów, a zużytymi fusami handlowano na czarnym rynku. To także niezwykła książka kucharska: pełna oryginalnych przepisów i praktycznych porad. Możesz sprawdzić, jak dziś smakują okupacyjne rarytasy! I odkryć wiele zapomnianych potraw. Okupacja od kuchni to nie tylko historia walki z głodem - to przede wszystkim historia polskiej zaradności i hartu ducha!
UWAGI:
Bibliogr. s. 291-298. Indeksy.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni